Vreme za Čaj: Koje su Korisne Osobine Zelenog Čaja?

Zeleni čaj je prvi biljni čaj ikada pripreman. Njegova upotreba datira negde oko 2700 godina pre nove ere, a jedinstveni efekti za ljudsko zdravlje su učinili da je popularan već preko 4700 godina.

Svi najčešći tipovi čaja - crni, žuti, beli i zeleni dolaze od iste biljke latinskog naziva Camellia sinensis.

Razlika je u procesu proizvodnje. Od svih tipova, zeleni čaj je daleko najbolji za vas. Proizvodi se pažljivo da bi se smanjila oksidacija, tako da puno njegovih korisnih supstanci ostaje nepromenjeno.

Zeleni čaj će vam sigurno dobro doći i ako ste na dijeti, ili pokušavate da smršate.

Radi se o dobro poznatoj superhani, i tu titulu je zaslužio prilično rano. U ovom tekstu ćete videti koje su njegove korisne osobine, ali i nekoliko važnih, ali manje poznatih loših osobina - i kako da ga pijete a da loše osobine zelenog čaja manje dođu do izražaja.

Bori se Protiv Upala i Štiti Vaše Srce Svojim Polifenolima

Zeleni čaj je prepun polifenolima, koji su klasa moćnih antioksidanata. Istraživanja pokazuju da polifenoli iz zelenog čaja mogu zaštititi od posledica starenja i upala povezanih sa oksidativnim stresom [1,2]. Posebno je bogat katehinima i flavonoidima, istim polifenolima koji se nalaze u kakau i kafi [3,4].

  • Katehini u zelenom čaju podržavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema tako što poboljšavaju markere za LDL holesterol, prema analizi sprovedenoj na 14 slučajno izabranih istraživanja [5]. Smanjujući oksidirane LDL čestice, mogu da poboljšaju zdravlje srca. Manje oksidiranih LDL čestica je često znak smanjene upale.

Ovo istraživanje je ukazalo da ekstrakt zelenog čaja deluje jednako dobro kao i zeleni čaj, pa tako, ako vam se ne sviđa ukus ovog napitka, uvek možete uzeti suplement.

  • Katehini mogu delovati protiv visokog pritiska [6].

Još jedna primedba vezana za katehine: kada se vezuju za jone kaclijuma postaju biološki neaktivni [7], tako da ako živite u oblasti tople klime i ako je to moguće, nemojte koristiti vodu flaširanu u plastičnoj flaši (najbolje su staklene flaše) da biste dobili najveću korist od katehina. Nemojte dodavati mleko iz istog razloga.

Meditirajte sa Teaninom

Zeleni čaj takođe sadrži amino kiseline, gradivne jedinice proteina u vašem telu. Najzastupljenija amino kiselina u zelenom čaju je Teanin, koja čini do 2 procenata suvog ostatka listova [8]. Ova supstanca je odgovorna za jedinstveni ukus ovog čaja. Danas se teanin koristi kao dodatak jelima, slično kao i MSG. Sličnosti između ove dve supstance se tu završavaju, jer za razliku od MSG-a, teanin čini puno dobrih stvari za vas:

  • Donosi relaksaciju, posebno onima koji su anksiozni tako što povećava alfa moždane talase [8]. Alfa talasi se povezuju sa relaksiranim stanjem mozga i često nastaju za vreme meditacije, relaksacije i neposredno pred upadanja u san. Kao i u meditaciji i tihom odmoru, alfa talasi se uvećavaju i nakon uzimanja teanina. Jedno istraživanje je našlo da 50 mg teaina uvećava alfa talase za ~20% [8]. Jedna šolja zelenog čaja sadrži oko 8 mg teanina. Pitanje je da li će vam ova doza smanjiti anksioznost, ali imajući u vidu reputaciju čaja koji donosi smirenje dugu milenijumima, sigurno je moguće.
  • Teanin takođe može smanjiti simptome PMS-a [8].
  • Jedno istraživanje je pokazalo da kada teanin dođe do mozga, značajno smanjuje krvni pritisak [9].

Zeleni Čaj za Sagorevanje Masnoća

Zeleni čaj takođe može pomoći u sagorevanju masnoća. Ekstrakt zelenog čaja je uvećao ukupnu potrošnju energije za 4% u toku 24 časa, i takođe je telo pokrenulo u pravu sagorevanju masnoća umesto ugljenih hidrata [10].

U još jednim istraživanjem gojaznim je osobama davano zeleni čaj, ekstrakt zelenog čaja, ili obična voda u toku 8 nedelja. Obe grupe sa zelenim čajom su izgubile značajno više kilograma i pokazale trend smanjenja LDL holesterola [11]. Ljudi koji su pili sveže skuvan zeleni čaj su izbugili oko pola kilograma više u proseku od onih koji su uzimali ekstrakt.

Postoji i izvesna kontraverza što se tiče metabolizma i uticaja zelenog čaja. Jedno dobro sprovedeno istraživanje nije našlo dokaza o vezi zelenog čaja i mršavljenja, ali je istraživanje rađeno na gojaznim osobama sa dijabetesom. Zbog toga rezultati ovog istraživanja možda ne važe za zdrave ljude [12].

Mane Zelenog Čaja– i Kako ih Smanjiti

Zeleni čaj ima par mana.

  • U zavisnosti od kvaliteta i izvora, neke vrste sadrže mikotoksine. Mikotoksini nisu tako česti u čaju kao što su česti u kafi, ali loša prerada čaja može da ostavi značajne količine ohratoksina A i aflatoksina [13]. Na sreću, ovaj problem je više zastupljen u crnom čaju nego u zelenom, ali zeleni čaj može da sadrži i plesanj ako se skladišti na nepropisan način.

Šta uraditi: Kupujte zeleni čaj visokog kvaliteta. Zaključak analize nekoliko nezavisnih istraživanja je da čaj koji raste u Egiptu ima posebno visoke nivoe toksina, tkao da izbegavajte ovaj čaj [13].

  • Zeleni čaj može da spreči apsorpciju folne kiseline, posebno kod trudnica [14, 15]. Folna kiselina (Folati) su važni za razvoj fetusa, proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, i kardiovaskularno zdravlje.

Šta uraditi: Ako ste u drugom stanju izbegavajte zeleni čaj. Za sve ostale: uvećajte unos folata ako pijete zeleni čaj redovno. Pojedite nekoliko domaćih jaja! Oni su odlični izvori folata. Za maksimalnu apsorpciju pojedite ih sat vremena od trenutka kada ste popili čaj.

  • Drvo čaja apsorbuje dosta fluorida iz zemljišta, a zeleni čaj ima umereno visoke koncentracije flurida. Takođe sadrži oksalate, antinutritivne materije koje sprečavaju asporpciju kalcijuma i mogu dovesti do kamena u bubregu.

Šta uraditi : Nemojte piti više od dve do tri šolje čaja na dan da bi nivo unetih fluorida i oksalata bio nizak. Tri šolje su sasvim sigurne za većinu ljudi [16], ali preterana konzumacija ovog čaja može dovesti do problema [17].

Sve u svemu, zeleni čaj je odličan napitak. Kako vi pijete vaš zeleni čaj? Da li dodajete nešto od začina? Možete da ostavite komentar ispod. Ostanite zdravi!

Reference:

1) http://carcin.oxfordjournals.org/content/22/2/287.short

2) http://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S0716-97602000000200004&script=sci_arttext

3) http://www.dionex.com/en-us/webdocs/110783-AN275-HPLC-Catechins-Tea-19May2011-LPN2799.pdf

4) http://qjmed.oxfordjournals.org/content/94/5/277

5) http://ajcn.nutrition.org/content/94/2/601.short

6) http://ajcn.nutrition.org/content/71/6/1698s.full.pdf+html

7) https://books.google.com/books?id=nFCHPtmUrnkC&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false (Note: ref. is on p. 34)

8) http://www.ocha-festival.jp/archive/english/conference/ICOS2001/files/PROC/III-184.pdf

9) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224499000448

10)http://ajcn.nutrition.org/content/70/6/1040.long

11) http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2010.10719814#.VbjviuhVjOR

12) http://www.altmedrev.com/publications/16/2/157.pdf

13) http://www.thefreelibrary.com/Mold+and+mycotoxin+contamination+of+tea%3A+contamination+of+processed…-a0183311855

14)http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/bdd.617/abstract

15)http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21068474

16)http://www.nrjournal.com/article/S0271-5317(07)00093-0/abstract

17) http://www.amjmed.com/article/S0002-9343(04)00601-1/abstract