Šangri-la Dijeta

Šangri-la dijeta predlaže da smanji apetit i dosegne pretpostavljena težina tela konzumiranjem kokosove vode, zaslađene vode ili ekstra-devičanskog maslinovog ulja između obroka. Šangri-la Dijeta priznaje činjenicu da je teško smršaviti korišćenjem tipične formule - jedi manje i vežbaj više. Svako ko je bio na restriktivnoj dijeti zna da osećaj gladi koji konstantno prati takvu dijetu najčešće odgovoran za propast iste. Reklamira se kao dijeta bez gladovanja gde se može jesti bilo šta.

The Šangri-La Dijetu je osmislio Dr. Seth Roberts, profesor psihologije. On objašnjava da možete da naučite svoje telo da manje žudi za hranom tako što ćete regulisati pretpostavljenu tačku težine vašeg tela.

Ova vrsta dijete je jedna od popularnih brzih dijeta i zasniva se na pretpostavci asocijacije ukusa. Ako konzumirate mnoštvo poznatih i poželjnih vrsta hrane koje su bogate ukusima, mozak će neprestano stimulirati glad i kao rezultat toga imaćete podizanje pretpostavljene tačke težine i gomilanje kilograma.

Ali ako konzumirate hranu sa malo ukusa ili ako su ukusi nepoznati, mozak se stimuliše da misli da je telo u fazi izgladnjivanja (zašto inaće bi čovek jeo bezukusnu hranu) i kao rezultat toga će se pretpostavljena tačka težine sniziti što će dovesti do gubitka kilograma.

Robert kaže: "Što je hrana boljeg ukusa to ona više goji".

Šangri-La Dijeta: Šta Možete Jesti?

Ako ste na ovoj dijeti možete konzumirati bilo koju vrstu hrane, ali se preporučuje da se klonite prerađene hrane, rafinisanih žitarica i hrane koja sadrži kukuruzne sirupe sa puno fruktoze. Umesto toga se preporučuje više integralnih vrsta hrane, voća, povrća, celog zrna i hrane koja je bogata vlaknima.

Ključ Šangri-La Dijete, prema profesoru Roberts-u, je uzimati 1-3 supene kašike fruktozne vode i/ili 1-2 supene kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja između obroka. Roberts kaže da zaslađena voda odnosno ulje daje kalorije ali sa veoma malo ukusa, što za uzvrat podučava telo da prestane da povezuje ukus sa kalorijama. Zbog toga ćete želeti manje od koje god hrane da jedete.

"Većina ljudi na Šangri-La Dijeti jede dva mala obroka dnevno plus 2-4 supene kašike tečnosti, u zavisnosti od njihove težine i uticaja ove dijete na apetit." kaže profesor Roberts.

Da biste dobili još jači podsticaj prema mršavljenju, neka vaši obroci budu puni nepoznatih ukusa.

"Promenite ukus hrane korišćenjem različitih začina, ili praveći neke promene tako da dođe do vas hrana ne asocira ni na šta poznato, što će sniziti pretpostavljenu tačku težine tela." kaže Roberts.

"Hranu koju jedete podiže tačku težine tela samo kada se radi o poznatim vrstama hrane," kaže on. "Ako preskačete obroke ili jedete hranu koja je bez ukusa ova tačka se spušta naniže."

Šangri-La Dijeta: Kako Radi

Kroz prošlost, tačka težine tela je posmatrana kao relativno fiksiran broj koji se ne može lako promeniti. Ali, Roberts se sa time ne sleže.

"Povratna sprega od hrane koju konzumirate je u stanju da promeni ovu tačku," on kaže.

Roberts je testirao svoju teoriju na samom sebi. Pio je nekoliko stotina kalorija bez ukusa svakog dana i skoro trenutno, kaže, izgubio je glad i počeo da jede samo jedan obrok dnevno. Kaže da je vežbao i da se osećao odlično dok je mršavio 18 kilograma za 3 meseca. Održava postignutu težinu već 5 godina.

"Ljudi na ovoj dijeti osećaju manje gladi, imaju manje poriva za hranom, a menja se i njihov izbor hrane, tako što teže da biraju zdravije vrste hrane,"  kaže profesor Roberts.

Šangri-La Dijeta: Šta Kažu Eksperti

Povezivanje ukusa sa mršavljenjem je interesantan koncept, ali nije blizak mnogim registrovanim stručnjacima - nutricionistima.

"'Zvuči primaljivo i lako, ali je koncept bušan kao sito," kaže glasnogovornik Američke Dijetetske Asocijacije David Grotto. "Ono što mi se sviđa je što možete da jedete šta želite. Ali odabrati nepoznate vrste hrane i piti maslinovo ulje ili zaslađenu vodu između obroka nije praktično, niti je verovatno da će to ljudi raditi dugo vremena." On ukazuje da ne postoji naučna literatura koja bi podržala Robertsov pristup manipulacije sa apetitom uz pomoć bezukusnih kalorija.

Drugi nutricionista odbaciju Šangri-La Dijetu kao vrstu smicalice. " Suludo je tvrditi da što je hrana bezukusnija to manje goji. Ako je hrana ukusna ne mora da znači da donosi kilograme." kaže Ellie Krieger, iz Food Network's Healthy Appetite.

Neki saveti iz knjige autora ove dijete nisu u skladu sa preporukama eksperata za mršavljenje. Na primer, Grotto ima problem sa preporukama da se pici dodaje cimet. (Ideja je da se ukus pice učini manje poznatim što prekida vezu između ukusa sa jedne strane i kalorija sa druge.)

"Cimet može da utiče na nivo šećera u krvi a ako ga dodate pici ona neće manje da deblja, čak ni prvi put," kaže Grotto.

"Bilo bi veoma teško održati dijetu kao što je ova, jer faktor uživanja u hrani nije deo programa a nije ni vežbanje, što je skoro pa važnije nego šta jedete dok pokušavate da oslabite."

Šangri-La Dijeta: Hrana za Mozak

Ako Šangri-La Dijeta zvuči kao da je previše dobra stvar da bi bila istinita, verovatno i jeste.

Pretpostavka dijete je neobična. Zasniva se na par ispitivanja na pacovima, na iskustva ljudi koji su je probali i na ličnom iskustvu autora - ne na kliničkim testovima na kojima naučnici insistiraju kada javno preporučuju stvari vezane za zdravlje.

Svedočanstva nisu zamena za nauku, a posredni dokazi nisu dovoljni da dokažu teoriju profesora Robertsa. Potrebno je više studija da bi se ispitao efekat bezukusne i nepoznate hrane na regulaciju apetita.

Izvor: http://www.webmd.com/diet/features/shangri-la-diet